Ayurvedische voedingsleer

Onlangs verscheen er een interessant artikel in een gerenommeerd Nederlands dagblad (FD). Daarin werd betoogd dat het tijd is om afstand te nemen van moderne voedingstrends en de hype rond voedingsgoeroes. In plaats daarvan dringen het artikel aan op een terugkeer naar eeuwenoude voedingsconcepten, zoals die te vinden zijn in Ayurveda.

“We moeten weg van de moderne trends en hypes van de voedingsgoeroes, terug naar eeuwenoude voedingsconcepten van bijvoorbeeld Ayurveda.”

Ayurvedische concepten

Ayurvedische voedingsleer en -concepten voor en in het ‘zogenaamde’ westen, wat kunnen we daarmee? En wat kunnen we daarmee in Care en Cure context? Dat loopt uiteen van de dagelijkse zorg voor een goede Agni en het microbioom in ons maagdarmkanaal, tot de rol van tarwe bij een verstoring van Mamsa Dhatu (spierweefsel) – waarmee het volgens Ayuveda een grote affiniteit heeft, juist tarwe! – in het peristaltische spiersysteem van de darmen bij glutenallergie! Alleen al over tarwe en melkallergie valt vanuit ayurvedisch perspectief een boek te schrijven. En zo zijn er vele vergelijkbare zaken.

Ayurvedische voedingsleer

Even terug naar de Ayurvedische voedingsleer – de basisprincipes, waar hebben we het dan over? De basisprincipes: laten we even een modern licht laten schijnen op Vata, Pitta, en Kapha – onze grote Ayurveda vrienden. Even belangrijk zijn hier ook ook: Agni en Ama. En ook: Rasa – ofwel ‘sap’, ‘the juice of life’, en in ons lichaam de juice-verschaffer – zelf een Dhatu – aan alle andere Dhatus.

Levenssap en onze lichaamsweefsels

Eten en voeding –  is een van de ‘juices of life’, als mensen kennen we meerdere varianten. En daarbinnen nog de zes smaken – waarvan met name de smaak ZOET ons ieder het water in de mond laat lopen, en de kern van dat gegeven ligt in onze 7 dhatus (lichaamsweefsels), en Ayurveda heeft hier een prachtige metafysieke, maar evenzo praktische verklaring voor !

De drie doshas en ayurvedische voeding

Maar nu vooraleerst terug naar de doshas – wie zijn deze ‘players’ als we het over ayurvedische voeding hebben?

Al vaak heb ik meegemaakt dat mensen op grond van dosha lijsten en dosha misverstanden op totaal onayurvedische voedingsgewoonten zijn overgestapt. Op de Ja-lijst voor Vata: sinaasappels, op grond van smaak zuur, maar waarom dan bij SuperDeBoer iedere dag van de winter een zak subtropische sinaasappels kopen en eten….??? Zelfs voor Vata persoon kan dit leiden tot veel slijm en gesnotter! Als je niet beter weet! Noch biologisch – noch ayurvedisch… niet logisch volgens de aard van het leven! Beide woorden betekenen overigens hetzelfde!

De drie doshas als intelligente drijfveren

Laten we nog eens wat meer de diepte ingaan met de doshas: Vata, Pitta en Kapha als intelligente drijfveren in een ieder van ons. En in al het levende gebeuren. Drie principes en drijfveren: de doshas als managers van ons bestaan.

De eerste manager houdt zich bezig met levensvraag of –drijfveer nummer 1: hoe kunnen we ons leven zo stromend mogelijk maken en houden? De tweede manager houdt zich bezig met levensvraag of –drijfveer nummer 2: hoe kunnen we ons leven zo transformerende mogelijk maken en houden? En de derde manager houdt zich bezig met levensvraag of –drijfveer nummer 3: hoe kunnen we ons leven zo sappig ofwel ‘juicy’ mogelijk maken en houden?

Meer weten over een ayurvedische manier van (westers en modern) eten?

Klik hier