Voedingscursus Ayurveda en biologisch eten

Biologische voeding en smaak

Volgens ayurveda speelt smaak (rasa) een belangrijke rol bij de weefselopbouwende rol van voeding. Moderne teelt van voeding heeft vaak geleid tot meer bulk en omvang van voedingssubstanties en –soorten. Desalniettemin is bekend dat vooral de betere restaurants biologische producten inkopen wegens de aanmerkelijk betere en completere smaak van biologische voeding. Een goede voedingscursus over Ayurveda en biologisch eten kan je helpen deze kennis in je eigen keuken te brengen!

Ayurvedisch eten is biologisch eten

Ayurveda betekent kennis van het leven: Ayur = leven en Veda =kennis. Biologie betekent hetzelfde: Bio = leven en Logos = kennis. Daar is natuurlijk veel meer over te zeggen, maar in het kader van dit blog-artikel is het een interessant extra gegeven!

Het belang van zes smaken en slow food

Ayurveda kent zes smaken en kent aan smaak in het algemeen een belangrijke rol toe. Zowel wat betreft de werking van voeding op het lichaam, als de werking van voeding op geest en emoties. De positieve werking van authentieke, niet gemanipuleerde en zuivere smaken wordt recentelijk ondersteund door de voorstanders van slow food. Zij onderwijzen dit concept en de praktijk ervan onder andere onderwijzen aan de University of Gastronomic Sciences in Italië. Op deze school wordt ook aandacht gegeven aan de invloed van authentieke smaak op het beschikbaar maken van intelligentie in het menselijk brein.

Biologisch eten geeft meer bevrediging

Ook ayurveda ging uit van deze link tussen smaak, geest en emoties. Een link die in ons taalgebruik nog steeds is terug te vinden in uitdrukkingen als: een zoete, bittere of wrange ervaring, enzovoorts. Biologische voeding biedt pure en meer geconcentreerde smaken. Daarmee wordt de consument ervan een completere en gezondere ervaring van voeding aangeboden. Die ervaring ondersteunt lichaam en geest op een positieve manier. Mensen die enige tijd biologische voeding gegeten hebben, ervaren vaak ook een andere en diepere beleving van smaak die meer bevrediging geeft. Interessant genoeg heeft in het Sanskriet het woord voor smaak – rasa – ook de betekenis van bevrediging en het (levens) enthousiasme dat daaruit voortkomt.

Indiase Ayurveda artsen en biologische voeding

De reactie van meerdere Indiase ayurvedische artsen op het verschijnsel ‘biologische voeding’, zoals zij dat in het Westen aantroffen, was aanvankelijk veelal enigszins sceptisch. Waarom zouden we meer betalen voor zogenaamde biologische voeding als andere – gewone – voeding ook beschikbaar is? Is dat niet weer zo’n overdreven westers modeverschijnsel? In India bestond tot voor kort het keurmerk ‘biologische voeding’ nog niet. Nu begint het ook daar ineens te voorschijn te komen. India schakelt steeds meer over op biologische landbouw. Die tendens is begonnen met de biologische aanbouw van een aantal ayurvedische kruiden, zoals bijvoorbeeld tulsi (Indiase basilicum variant). 

Voeding en leefstijl zijn remedie nr. 1

Veel ayurvedische artsen hielden zich de laatste decennia vooral bezig met een nogal allopatische benadering van de ayurvedische geneeskunde. Symptomen zouden ayurvedisch goed te bestrijden zijn door middel van het inzetten van de juiste ayurvedische remedies die daarvoor ontwikkeld waren. Maar daarmee gingen ook zij – naar het voorbeeld van de westerse benadering – voorbij aan het klassieke ayurvedische gegeven dat remedie nummer één bestaat uit voeding en leefstijl.

De klassiek ayurvedische benadering

Alle klassieke ayurvedische boeken beginnen met hoofdstukken over leefstijl, waarbij ook de belangrijke harmonie met de natuur een rol speelt. Zelfs wordt opgemerkt dat het slecht omgaan met moeder natuur uiteindelijk leidt tot meer aandoeningen en epidemieën bij mensen. Na leefstijl volgen uitgebreide hoofdstukken over voeding. 

Biologische voeding is belangrijk voor onze weefsels

Voeding werd en wordt in ayurveda gezien als preventieve én genezende remedie. De reden daarvan is dat voeding – meer dan medicinale planten – verantwoordelijk is voor de opbouw van alle lichaamsweefsels. Die weefsels voeden elkaar in een bepaalde volgorde in het lichaam. Optimale kwaliteit van deze weefsels is van belang voor een lichaam dat weerstandsvermogen en kracht heeft. Vanuit die optiek leidt vervuiling – onder andere met pesticiden – tot minder goede weefsels, en daarmee uiteindelijk tot een verminderde weerstand. 

Ayurveda, biologisch eten en onze weerstand

Biologische voeding speelt vanuit die optiek dus een belangrijke rol in het zorgen voor optimale weefsels en daardoor voor een optimaal weerstandsvermogen en optimale kracht.

Een cursus ayurvedisch (biologisch) eten met recepten van hier

Wil jij bovenstaande principes verder onderzoeken EN in de praktijk brengen met kookdagen? Met zowel Oosterse als Westerse recepten op de kookdagen die deel uitmaken van deze Ayurveda voedingscursus? Klik dan hier.