Ayurveda voor een sappig(er) leven

Ayurveda – wil jij ook een gezond en sappig bestaan?

Wil jij ook zo graag gezond en gelukkig van je leven genieten? Dan is er tegenwoordig veel om je daarbij te helpen. En misschien ben je daarom ook al wel eens tegen de term Ayurveda aangelopen. Misschien ook niet… Ayurveda biedt – in de kern – een sappig en gezond leven. Middels eenvoudige richtlijnen en tips, ook voor de moderne, westerse mens!

Wat is Ayurveda?

Wat is dat dan, Ayurveda? Je zou het kunnen vergelijken met Chinese geneeskunde – dat kennen vele mensen inmiddels. Met het verschil dat Ayurveda niet uit China maar uit India komt. Het is eigenlijk veel meer dan een geneeskunde. Ayurveda is een oude wetenschap over hoe je gezond en gelukkig je leven kunt leiden. En dat is iets wat we allemaal graag willen. En in die wetenschap van Ayurveda worden – vaak op heel eenvoudige en begrijpelijke wijze – allemaal goede tips gegeven over zaken die iedereen aangaan en tot nut kunnen zijn. Ook vandaag de dag, en misschien zou je zelfs kunnen zeggen ‘zeker vandaag de dag!’.

Ayurvedische richtlijnen om jou te helpen

Want velen van ons zijn op zoek naar begrijpelijke en ook werkzame richtlijnen en hulpmiddelen om ons leven op een goede manier te organiseren. Ayurveda staat bol van die richtlijnen: bijvoorbeeld hoe we goed en gezond onze dag in kunnen richten. Of hoe we met de seizoenen kunnen leven en wat echt gezonde én lekkere voeding voor ons is. En waarom kruiden en specerijen daarin belangrijk kunnen zijn. Want Ayurveda is er niet alleen om ons gezond te laten leven en eten. Maar Ayurveda is er ook om eraan bij te dragen dat ons leven fijn en ‘sappig’ is. Je zou zelfs kunnen zeggen dat Ayurveda je kan helpen je leven en je bestaan op een goede en goede manier ‘zoet’ en ‘liefdevol’ te maken. Ook voor iedereen in een westers en misschien wel heel druk en gejaagd leven vol stress. Zou Ayurveda ook iets voor jou kunnen betekenen?

Ayurvedisch koken en eten – zuurkool met spek

Bij ayurvedische voeding denk je nu misschien aan Indiaas en exotisch eten, ook omdat Ayurveda uit India stamt. Maar dat hoeft helemaal niet: ayurvedisch koken en eten gaat over hoe je met voeding je lichamelijke gezondheid optimaal kan ondersteunen, ook als je zuurkool met spek op het menu hebt staan. In Ayurveda wordt veel aandacht gegeven aan hoe ons lichaam werkt, en met name hoe onze spijsvertering werkt. Of dat vuurtje goed brandt, of juist te langzaam of te snel. In Ayurveda worden mensen ingedeeld naar drie ‘groepen’. Mensen die meer aarde en water in hun systeem hebben zitten, mensen die meer vuur in hun systeem hebben, of mensen die meer lucht en ruimte in zich hebben. Heb je meer aarde en water in je, dan is het makkelijker om wat meer lichaamsgewicht te krijgen. Maar dat kan ook doorslaan naar teveel lichaamsgewicht – wat we overgewicht noemen.

Ayurveda en overgewicht: een paar tips

Wat kan je daar dan met Ayurveda aan doen? Dan kun je kijken hoe je de voeding met veel aarde en water – wat we zware voeding noemen – kunnen vervangen door wat lichtere voeding. En hoe je meer vuur in je kan brengen, om alles wat zwaar is beter te verbranden. En daar komen specerijen zoals zwarte peper of kaneel om de hoek kijken. Ayurveda leert je hoe je daar – ook met de Hollandse pot – lekker en gezond eten mee kan maken.

Vuur en hitte reguleren in je eten

Als je iemand bent met veel vuur in je spijsvertering en je lichaam – en soms ook in je geest in dat geval – kun je kijken hoe je het vuur kunt verminderen. Dan kun je beter te pittig eten verminderen, en wellicht ook een glaasje minder alcohol (vuurwater!) drinken. En ook zure voeding zou je wat kunnen verminderen. Dus minder azijn, yoghurt en andere zure voeding. Heel eenvoudige begintips, met vaak direct een effect. En als je meer lucht in je systeem hebt – wat zich onder anderen kan uiten in simpelweg winderigheid – kun je je voeding aanpassen naar juist wat meer zware en compacte voeding met veel warmte en sappigheid. En zo heeft Ayurveda nog veel meer eenvoudige en zeer werkzame tips.

Wordt vervolgd in het artikel Ayurveda en een gezonde leefstijl