Een goede Ayurveda opleiding

Waar moet een betrouwbare Ayurveda Practitioner opleiding aan voldoen?

Ben ji opzoek naar een Ayurveda opleiding in Nederland? Je ziet op dit moment Ayurveda cursussen als paddestoelen uit de grond schieten. Een opleiding tot Ayurveda arts is in India een voltijds academische opleiding van bijna 6 jaar! In Nederland worden op twee plekken een op HBO niveau geaccrediteerde opleiding tot Ayurveda Practitioner aangeboden. Dan gaat het om een part-time, maar vrij zwaar, programma van 4 tot 5 jaar. Het omvat per jaar zo’n 150-200 klas-uren en ruim 800 zelf-studie uren. Alleen na het succesvol afronden van zo’n opleiding, mag je mensen behandelen. Dan moet je ook nog een diploma Medische Basis Kennis (MBK) behalen en lid worden van een beroepsvereniging om die behandelingen officieel te maken.

Voeding- en Leefstijl specialist

Ook kun je Voeding- en Leefstijl specialist worden en dat kan door kortere trajecten van 1 of 2 jaar. Dat is afhankelijk van hoeveel aspecten daarvan je wilt doorgronden. En waar je vervolgens met cliënten mee wilt gaan werken. Wat je kunt na zo’n traject, loopt uiteen van een simpel advies kunnen geven aan familie en vrienden, tot een grondig voeding- en leefstijl advies kunnen geven.

Wees alert met korte ‘Diploma’ cursussen!

Er worden veel korte Ayurveda cursussen aangeboden met zogenaamde veelbelovende ‘diploma’s’. Wees daar voorzichtig mee: Ayurveda omvat een geneeskundig systeem, en het vraagt zorg, tijd en hard studeren om dat deel goed onder de knie te krijgen. Wil je met Ayurveda gaan werken en mensen gaan ‘behandelen’, doe dat dan niet op basis van zo’n kortere cursus. Je doet daar Ayurveda, jezelf en je mogelijke ‘cliënten’ tekort mee.

Een degelijke beroepsopleiding in Ayurvedische geneeskunde

Ayurveda is een traditionele Indiase geneeskunde die zich richt op het creëren van een evenwicht tussen lichaam, geest en ziel om de gezondheid te verbeteren. Het is een holistische benadering die zich richt op preventie en behandeling van ziekten door het gebruik van kruiden, voeding, massage en andere natuurlijke remedies.

Ayurvedische arts-opleiding in India

Als je geïnteresseerd bent in het volgen van een arts-beroepsopleiding in Ayurveda, dan zijn er in India verschillende opties beschikbaar. Een van de beste arts-beroepsopleidingen in Ayurveda is de Bachelor of Ayurvedic Medicine and Surgery (BAMS) opleiding. Deze opleiding is beschikbaar in India en duurt vijf en een half jaar. Tijdens deze opleiding leer je over Ayurveda-filosofie, anatomie, fysiologie, pathologie, diagnose en behandeling. Na het behalen van deze opleiding ben je een gekwalificeerde Ayurveda-arts.

Ayurveda Practitioner opleiding in het Westen

Er zijn ook andere beroepsopleidingen beschikbaar, zoals de Ayurvedic Practitioner opleiding, die zich richt op het trainen van studenten om Ayurvedische behandelingen te geven. Deze opleiding is beschikbaar in verschillende landen, waaronder Nederland, en duurt meestal een jaar of vier – part time maar wel op basis van 240 EC. Dat is bijna een full time opleiding.

Accreditatie is belangrijk

Het is belangrijk om te kijken naar de accreditatie van de opleiding voordat je je inschrijft. Zoek naar een opleiding die erkend is door de juiste instanties en die gekwalificeerde docenten heeft. Daarnaast is het een goed idee om te praten met mensen die al een Ayurveda opleiding in Nederland hebben gevolgd om hun ervaringen te horen en om te bepalen welke opleiding het beste bij jou past.

Internationale Engelstalige beroepsopleiding in Nederland

In Nederland is er een goede Engelstalige Ayurveda Practitioner beroepsopleiding onder de naam Ayurveda Academy The Netherlands. Deze academie is 20 jaar geleden gestart door Coen van der Kroon als de Academy of Ayurvedic Studies. De huidige academie wordt geleid door Martine van Beusekom en Coen van der Kroon, en heeft een SNRO geaccrediteerde HBO Bachelor niveau status. Hieronder vind je de link van de academie.

www.ayurvedanetherlands.com

Nederlandstalige kortere Ayurveda trajecten

De Ayurveda Academy The Netherlands biedt ook kortere Nederlandstalige trajecten aan.

Bijvoorbeeld:

Beleef Ayurveda : 1-Jarige Training