Kardemom (Elaichi): het aromatische juweel uit India

De eigenschappen van kardemom zijn veelzijdig. Deze specerij is 0orspronkelijk afkomstig uit Zuid-India. Daar werd kardemom voor het eerst verbouwd, met zowel culinaire als medicinale doeleinden in gedachten. Het is een van ’s werelds duurste specerijen, en met recht. Kardemom is een verwarmende specerij, rijk aan vitamine C, calcium, magnesium en ijzer. Dankzij zijn scherpe smaak is Elaichi (kardemom) wijdverspreid in de Indiase keuken. Daar verfraait het zowel hartige als zoete gerechten met zijn betoverende aroma. Maar kardemom biedt meer dan alleen smaak. Het heeft gunstige effecten op de spijsvertering en helpt een opgeblazen gevoel te verminderen.

kardemom plant

Kardemom (Elaichi): de aromatische dopvrucht van een Indiaas kruid (Elettaria cardamomum) van de gemberfamilie met zaden die worden gebruikt als specerij of specerij en in de geneeskunde.

De groene peultjes van Elettaria cardamomum staan bekend als de ‘koningin der specerijen’ en worden al meer dan duizend jaar verhandeld. Gewild om zijn unieke en onmiskenbare warme smaak, wordt deze specerij al eeuwenlang gebruikt als ceremoniële, medicinale en culinaire plant.

Kardemom herbergt een schat aan antioxidanten en antibacteriële eigenschappen. Daardoor is het nuttig bij de behandeling van huidproblemen en het bevorderen van een gezondere huidskleur. Bovendien gebruikt men kardemom essentiële olie in aromatherapie om de zintuigen op te fleuren en de stemming te verbeteren.

Kardemom in Ayurveda

Volgens Ayurveda is kardemom tridoshic. Dat betekent dat het gunstig is voor het in balans brengen van alle drie de Dosha’s. Het is uitstekend geschikt om Kapha in evenwicht te brengen, vooral voor de maag en de longen. Ook kan het helpen om Vata te kalmeren. Mensen met een sterke Pitta moeten echter spaarzaam gebruikmaken van kardemom, omdat het verwarmend is en Pitta verder kan verergeren.

Het gebruik van zwarte kardemom helpt bij verwijdert substanties die anders schadelijk kunnen zijn voor de huid en het lichaam. Door op zwarte kardemom te kauwen, reinig je het lichaam en draag je bij aan een schonere huid.

Kardemom eigenschappen bieden hulp

Kardemom biedt verlichting bij verschillende aandoeningen, waaronder anorexia, braken, gastritis, keelpijn, slechte adem, een brandend gevoel in de buik tijdens het plassen, winderigheid, indigestie, hik, overmatige dorst en duizeligheid.

Het is een krachtige specerij die ook dienst doet als een verfrissend mondwater. Kardemom wordt gebruikt in de behandeling van aandoeningen zoals hoge bloeddruk, astma, indigestie en dysurie. Het is goed voor het hart en verbetert de smaak en de spijsvertering.

Kardemom is dus niet alleen een heerlijke smaakmaker, maar ook een waardevolle bondgenoot voor je gezondheid. Het biedt genezende eigenschappen en kan helpen bij verschillende gezondheidsproblemen. De rijke smaak en aroma maken kardemom tot een geliefde specerij in tal van Indiase gerechten, terwijl zijn helende eigenschappen eeuwenoud zijn. En mensen waarderen die eigenschappen van kardemom ook vandaag de dag nog.

Artikel over Kardemom op Kruidentaal.nl

Een uitgebreid nederlandstalig artikel over kardemom vind je hier.

Meer leren over Ayurveda, voeding, kruiden en gezondheid?

Wil je je echt verdiepen in Ayurveda en hoe Ayurveda gebruikt in de keuken om daarmee een bijdrage aan onze gezondheid te geven? Overweeg dan om een Ayurveda Voedingscursus te doen!