Ayurveda en een gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl – beetje lijn in je dag brengen

Voor iedereen geldt dat een beetje regelmaat helpt het lichaam en haar functioneren op een goede manier te ondersteunen. Voor de een is regelmaat belangrijker dan voor de ander, maar volgens Ayurveda is een zekere basisregelmaat goed voor iedereen. Dat heeft te maken met de regelmaat van de natuur en het universum om ons heen. Ons lichaam en de natuur staan in nauwe verbinding met elkaar. Dus als de zon opkomt en alles in de natuur buiten in beweging komt – vaak gaat er dan ook een extra briesje waaien – dan komen ook in ons lichaam dingen in beweging.

Op tijd naar de WC gaan

Als we van die natuurlijke beweging gebruik kunnen maken, kunnen we soms simpelweg beter naar de WC gaan. En dat is iets heel prettigs: er zijn zo veel mensen met verstopping (constipatie of obstipatie) en het volgen van een paar simpele richtlijnen zoals Ayurveda die geeft, kan daar vaak al tot een verbetering leiden. Maar je moet het wel weten, anders denk je al snel dat de oplossing alleen maar in ‘pillen om te poepen’ zijn te vinden.

Vroeger opstaan kan helpen

’s Ochtends net wat vroeger opstaan, een kopje warm water drinken, en dan rustig naar de WC gaan, kan al wonderen doen – met de beweging van de natuur als steuntje in de rug. En zo zijn er talrijke eenvoudige ayurvedische tips waar je in de dagelijkse leven wat aan kunt hebben. En wat zo mooi is: je leert ook begrijpen waarom dat zo is. Dat helpt altijd nog wat extra. En Ayurveda biedt ook zulke richtlijnen voor de verschillende seizoenen. In de zomer werkt alles anders dan in de winter, en daar kun je maar beter ook een paar zaken in de dagelijkse leven op aanpassen. Veel daarvan doen we al automatisch, maar Ayurveda geeft daarbij dan ook vaak een inzicht van waarom we dat doen. Leuk en leerzaam om te weten.

Ayurvedische massage – jezelf lekker in de olie zetten

Veel mensen kennen Ayurveda van de massages met speciale oliën waarin geneeskrachtige kruiden zijn verwerkt. Deze ayurvedische oliën helpen om zowel lichaam als geest meer in evenwicht te brengen. Heerlijk rustgevend en gezondheidsbevorderend – en dat weten ze binnen de ayurvedische traditie al duizenden jaren lang. En niet alleen om te krijgen – als massage – maar ook bijzonder om aan andere mensen te geven. In Ayurveda onderwijs neemt het leren masseren een belangrijke plaats in. En waarom welke olie beter is voor die of die persoon, of bij die of die klacht. En je kunt je natuurlijk ook zelf heel makkelijk met een goede olie leren inmasseren!

Ayurveda en yoga – nog liefdevoller bewegen

Veel mensen doen aan yoga, en dat worden er steeds meer. Als je jezelf wat beter leert kennen met Ayurveda – hoe jouw klokje tikt – dan kun je dat ook goed combineren met yoga. Soms is het beter wat meer te bewegen en wat intenser je oefeningen te doen, zeker wanneer je wat ‘kwijt wilt raken’ (zoals teveel pondjes). Maar als je veel onrust in je hoofd ervaart, is het juist beter goed te ‘aarden’ en je oefeningen rustig en in een regelmatig ritme te doen, of tussendoor even helemaal te gaan liggen en je over te geven aan moeder aarde. Zo wordt yoga nog meer de moeite waard voor jezelf, en maak je het eigenlijk ook meer liefdevol voor jezelf.

Dit artikel was een vervolg opzet artikel Ayurveda voor een sappig(er) leven