Ashwagandha – een krachtgevende plant

Ashwagandha: krachtgevende en adaptogene werking

Ashwagandha, botanisch bekend als Withania somnifera, is een veelgeprezen plant binnen de Ayurvedische geneeskunde vanwege zijn diverse en substantiële farmacologische eigenschappen. Deze plant, waarvan de naam zich vertaalt naar ‘de geur van een paard’, draagt symbolisch de betekenis van ‘de kracht van een paard’ en staat bekend om zijn adaptogene kwaliteiten die het immuunsysteem versterken en het uithoudingsvermogen vergroten.

Bioactieve bestanddelen van Ashwagandha

De werkzaamheid van Ashwagandha kan worden toegeschreven aan een scala aan bioactieve bestanddelen, zoals glycowithanoïden, die aantoonbaar verband houden met verhoogde energie en alertheid. Deze componenten dragen significant bij aan het vermogen van Ashwagandha om het uithoudingsvermogen te verbeteren, wat vergelijkbaar is met de gunstige effecten van Ginseng.

Uithoudingsvermogen en vitaliteit met Withania somnifera

Naast het versterken van het uithoudingsvermogen heeft Ashwagandha ook aantoonbare gunstige effecten op het reproductievermogen van zowel mannen als vrouwen. De plant vertoont een sterke affiniteit met zowel het mannelijke als vrouwelijke voortplantingssysteem. Bovendien wordt het gebruikt om een verhoogde ‘vata dosha’ te balanceren en tegelijkertijd voeding te bieden aan spieren en het zenuwstelsel.

Krachtgevende en adaptogene werking van Ashwagandha

De botanische naam, Withania somnifera, is verbonden met de adaptogene eigenschappen van Ashwagandha. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de extracten van de wortel van deze plant het vermogen van het lichaam vergroten om stress te weerstaan en te verwerken. Onderzoeken, uitgevoerd aan gerenommeerde instellingen zoals de Universiteit van Leipzig, hebben aangetoond dat Ashwagandha de activiteit van acetylcholinereceptoren verhoogt. Dit fenomeen biedt mogelijk een verklaring voor de ondersteunende effecten van Ashwagandha op cognitieve functies en geheugen.

Ashwagandha een krachtgevende plant
Ashwagandha een krachtgevende plant

Ashwagandha en Vata Dosha

Ashwagandha geeft kracht bij zwakte door ziekte, overwerktheid, slaaptekort of oververmoeidheid. Tevens kent het toepassing bij stoornissen van de ademhalingswegen zoals hoest. Het heeft een sterke affiniteit met zowel het mannelijke als vrouwelijke reproductiesysteem (Shukra en Artava Vaha Srotas), maar wordt ook gebruikt bij aandoeningen van de Prana Vaha Srotas (luchtwegen) en voor verhoogde Vata in de Mamsa en Majja Vaha Srotas (spier- en zenuwstelsel). Ashwagandha is een van de beste Rasayanas voor verhoogde Vata die resulteert in zwakte en gewichtsverlies: het balanceert Vata Dosha en verschaft voeding en hernieuwde kracht (Vata Dosha Pratyanika). Verhoogde of verstoorde Vata is verantwoordelijk voor de meerderheid van ziekten en aandoeningen en dit verklaart het veelvoorkomende gebruik van deze plant. Deze plant helpt ook bij het opbouwen van Ojas  en Ojas is verantwoordelijk voor het onderhouden of weer sterk maken van het immuunsysteem.

Ashwagandha en melk

Belangrijke tip: Ashwagandha kan zeer goed tezamen met melk ingenomen worden. Melk verstrekt de werking van deze remedie en brengt een deel van de Ashwagandha naar de weefsels die versterkt dienen te worden, met name naar het reproductieweefsel.

Conclusie

In essentie vertegenwoordigt Ashwagandha, met zijn veelzijdige farmacologische eigenschappen, een waardevol natuurlijk supplement binnen de Ayurvedische geneeskunde. De bioactieve componenten en adaptogene eigenschappen ervan bieden niet alleen ondersteuning aan het immuunsysteem en het uithoudingsvermogen, maar tonen ook veelbelovende voordelen voor reproductieve gezondheid en het vermogen van het lichaam om stress te weerstaan en te verwerken. Deze diepgaande eigenschappen onderstrepen de waarde van Ashwagandha in het bevorderen van zowel fysieke als mentale welzijn. Ashwagandha is dus een krachtgevende plant, op meerdere niveaus.

Meer over Ashwagandha:

Ashwagandha vermindert symptomen van angst en depressie

Mijn opmerking op Facebook bij dit artikel:

Natuurlijk wel ayurvedisch verantwoord gebruiken! “Baat het niet, dan schaadt het niet” gaat lang niet altijd op bij kruiden – dus: wil je meer hiermee, ga dan Ayurveda studeren en schrijf verantwoordelijk voor!