Wil jij je hedendaags westers eten aanpassen met een Ayurveda voedingscursus, let dan op het volgende. Ayurvedische voeding wordt vaak in verband gebracht met Indiaas eten en exotische recepten. Maar Ayurveda is een universele wetenschap: de grondbeginselen ervan kunnen overal en altijd worden toegepast. Een Ayurveda Voedingscursus die hier in Nederland gegeven wordt, zou dus ook over moderne, westerse voeding moeten gaan. Aan de Ayurveda Academy NL wordt al meer dan 20 jaar zo’n ayurvedische voedingscursus aangeboden. Met moderne voedingsvraagstukken vanuit ayurvedisch perspectief. En met voedingsadviezen en recepten waar je hier wat mee kunt. Inclusief Hollandse pot recepten.
Wil je meer weten over deze Ayurveda Voedingscursus en je eventueel direct aanmelden, kijk dan hier. Deze cursus is met veel zorgvuldigheid ontwikkeld en afgestemd. Op wat er hier en vandaag de dag nodig is aan goede en relevante ayurvedische voedingsadviezen. Ook als gezondheidsdeskundige of diëtist kun je er veel aan hebben.
Een voorbeeld: ayurvedische kijk op cholesterol en vetten
Hieronder volgt een stuk tekst uit een artikel over de ayurvedische kijk op cholesterol en vetten. Dit artikel is geschreven door Coen van der Kroon, voor een gezondheidstijdschrift.
Cholesterol – de gezonde kant van vetten
Cholesterol is een veelbesproken thema in de moderne tijd. Je hoort vaak spreken over een te hoog cholesterol. Men bedoelt dan eigenlijk ‘slecht cholesterol’. Er is ook goed cholesterol en dat is juist zeer belangrijk voor het lichaam. Ayurveda hecht daarom veel belang aan goede en gezonde vetten. Ook zet het tegelijkertijd vaak planten en preparaten inzet om ‘slecht cholesterol’ te verbranden of uit de lichaamsweefsels te verwijderen.
Eeuwenoude kennis en kunde
Het is interessant om te zien dat Ayurveda al meer dan duizend jaar geleden vooral verwees – waar het ging om consumptie van oliën en vetten – naar die varianten, waarvan nu ook wetenschappelijk bewezen kan worden dat zij van alle soorten het minst vatbaar zijn voor oxidatie. In die kennis en het gebruiken ervan ligt een preventieve waarde waar het gaat om ‘verstoppingsklachten’. Het gaat hier dan om een teveel aan cholesterol in bloedvaten en andere kanalen en weefsels in het lichaam.
De oliën en vetten waaraan Ayurveda de voorkeur geeft (in de klassieke boeken) zijn:
- Sesamolie: een vorm van plantaardige olie die, ondanks verhitting, niet snel oxideert, en daarom voor het lichaam en haar weefsels een hoogwaardige en duurzame variant vormt.
- Kokosolie: een vorm die zeer goed bestand is tegen verhitting en nauwelijks oxideert, maar die enigszins zwaar, vast en verkoelend werkt.
- Ghee, waarbij de klassieke manier van het maken hiervan het best is wat betreft verteerbaarheid en aanwezigheid van bepaalde enzymen in de Ghee.
- Beenmerg: zeer belangrijke vorm van vet, met name voor gespecialiseerde vetweefsels in het lichaam.
- Dierlijk vet in het algemeen: vooral vet van vleessoorten die volgens Ayurveda een goede affiniteit met de menselijke lichaamsweefsels heeft, waarbij geitenvlees aan de top van dat lijstje staat.
Moderne ayurvedische implicaties met betrekking tot de keuze van ‘gezonde’ vormen van vet.
- Vermijd de meeste vormen van plantaardig vet, tenzij biologisch, koud geperst en vers (hooguit een paar weken tot een paar maanden houdbaar).
- Een zekere voorkeur voor olijfolie, waarvoor ook het bovenstaande geldt, maar die in het algemeen een stuk stabieler is dan de meeste plantaardige oliën.
- Ghee is een goede vorm van dierlijk vet, bij voorkeur van biologische oorsprong en van gras-gevoede koeien (in verband met verhoogde enzymatische werking in dat geval, hetgeen van belang is voor de verbranding van het vet).
- Dierlijke vetten zijn zeker toegestaan (voor de niet-vegetariërs althans) en zelfs bevorderlijk, ook wat betreft een adequate cholesterol-huishouding, zij het dat deze dierlijke vetten (evenals alle andere vetten overigens) wel door ieder individu apart goed verteerd dienen kunnen te worden.
Een goede Ayurveda Voedingscursus
Wil je meer weten en leren over een moderne en toegepaste benadering van de ayurvedische voedingsleer?
Kijk dan hier voor meer informatie over de mede door Coen van der Kroon ontwikkelde Ayurveda Voedingscursus aan de Ayurveda Academy NL.
Meer over cholesterol en vetten, lees het hele artikel hier.