Ayurveda en hoe voedsel je sperma of eicellen wordt

Hoe voedsel je sperma of eicellen wordt

Dit is een Nederlandse vertaling van een artikel met de titel “Ayurveda en hoe voedsel je sperma of eicellen wordtdoor Coen van der Kroon in een internationaal magazine over voeding en aanverwante zaken.

Veel mensen kennen de eenvoudige remedie om eieren te eten om je potentie te verhogen. Is deze remedie echt of is het slechts een sprookje? In feite is het beide: het menselijk lichaam heeft een ongelooflijk vermogen om voedingsstoffen te gebruiken voor zijn eigen weefsels die een zekere gelijkenis vertonen met deze weefsels – in dit geval de voortplantingsweefsels, eieren hebben ook dat karakter.

Tegelijkertijd zijn eieren op zich geen garantie voor betere prestaties in bed – noch voor een beter of vermeerderd nageslacht als secundair resultaat. Het verhaal hierachter is veel subtieler. Het is het verhaal van hoe het lichaam voedsel en dranken gebruikt, hoe het dit alles integreert in zijn eigen weefsels en cellen, en hoe het uiteindelijk zijn superfijne essentie produceert in de vorm van sperma en eicellen. Dit impliceert ook dat een mannelijk lichaam een andere superfijne essentie produceert dan een vrouwelijk lichaam.

Ayurveda en interne voedingsprocessen

Volgens Ayurveda – de ‘wetenschap van het leven’ en een natuurlijk medisch systeem uit het oude India – is ons lichaam opgebouwd uit een opeenvolging van zeven weefsellagen: lymfe, bloed, spieren, vet, botten, zenuwen en voortplantingsweefsel. Wanneer we iets eten of drinken, voeden we direct het lymfeweefsel: in het maag-darmkanaal wordt het voedsel omgezet in een bijna vloeibare microstroom die deel gaat uitmaken van het lymfevocht en het bloedplasma.

Dit lymfeweefsel (dat lymfevloeistof bevat) is een zeer gespecialiseerde chemische fabriek en in deze fabriek wordt de basis voor het volgende weefsel – bloed – geproduceerd. Dit gebeurt via een stofwisselings- of verteringsproces dat wordt gereguleerd door hormonen en enzymen. Dit stofwisselings- of verteringsproces wordt in de Ayurveda Agni of Vuur genoemd. In het bloed wordt de basis voor spierweefsel geproduceerd door het Agni- of stofwisselingsproces van hormonen en enzymen. Dit proces gaat door in alle andere drie weefsels – vet, bot, merg – totdat het lichaam zijn superfijne en superkrachtige voortplantingsweefsels produceert.

Ayurveda en voortplantingsweefsels

Voortplantingsweefsels zijn overal in het lichaam te vinden, waar ze – in een gezond lichaam – voortdurend nieuwe cellen en weefsels aanmaken met voldoende weerstand en kracht. In de voortplantingsorganen maken ze echter sperma of eicellen aan, afhankelijk van het geslacht van elk individu. Met andere woorden, deze voortplantingsweefsels zijn er zowel om ons immuunsysteem op te bouwen en te ondersteunen als om ons voor te bereiden op de explosieve liefdesdaad die kan leiden tot een nieuw mens. Het is een prachtig proces en het begint allemaal met wat we eten of anderszins binnenkrijgen!

Waar de westerse geneeskunde het lichaam meer ziet als een mechanische machine met verschillende en bijna onafhankelijke onderdelen, beschouwt Ayurveda het lichaam als een dynamisch organisme in interactie met de geest en emoties. De westerse geneeskunde ziet eicellen en sperma voornamelijk als producten van de voortplantingsorganen, terwijl Ayurveda deze twee geslachtsspecifieke voortplantingsstoffen ziet als de superfijne eindproducten van een zeer verfijnd proces van voeding en metabolisme.

Voedings- en stofwisselingsproces

Dit voedings- en stofwisselingsproces begint met wat we eten en drinken, maar wordt volgens Ayurveda in het lichaam voortgezet door middel van zeer gespecialiseerde hormonen en enzymen, waarbij laag na laag de subtiele levenskracht die in voedsel aanwezig is wordt blootgelegd en geëxtraheerd, met als uiteindelijke doel een deel van deze subtiele levenskracht te bundelen om nieuw leven te creëren. De recente ontdekking dat junkfood en stress kunnen leiden tot een verlaagd aantal zaadcellen bij mannen (en waarschijnlijk ook eicellen bij vrouwen aantasten), is in zekere zin een moderne ondersteuning van deze oude Ayurvedische visie op hoe het lichaam/geest-complex voortplantingsweefsel creëert op basis van wat we als voedsel tot ons nemen en anderszins absorberen uit onze omgeving (inclusief stress).

We worden wat we eten, en dat geldt ook voor ons voortplantingsweefsel, of we nu man of vrouw zijn. Het is een lange keten van voeding en spijsvertering, een interne reis van voedsel dat weefsel voedt en weefsel dat het volgende weefsel voedt. In het geval van een man zal een deel van het eindresultaat zijn sperma zijn, in het geval van een vrouw zal een deel van het eindresultaat haar eicellen zijn. Maar voordat het eindresultaat wordt geproduceerd uit het voedsel dat we hebben gegeten, moet dat voedsel door al die zeven weefsellagen heen.

Voeding op basis van kwaliteiten en structuur

Ayurveda beschouwt niet al het voedsel als gewoon voedsel: het deelt voedsel in op basis van kwaliteiten en structuur. Bepaalde voedingsmiddelen hebben bepaalde kwaliteiten en/of structuren die vaak een bepaalde affiniteit of gelijkenis hebben met de kwaliteiten of structuur van een of meer van de zeven weefsels van het lichaam. Het is precies dit principe dat door Ayurveda wordt gebruikt wanneer het voedsel als medicijn gebruikt, of het nu voedend en versterkend, preventief of genezend van aard is.

Elke zwakte of defect in de volgorde van de zeven weefsels kan het eindresultaat beïnvloeden. Het is dus altijd goed om een van die lagen die bijzonder zwak of gebrekkig is te versterken en er is een eenvoudige maar mooie en opmerkelijke manier waarop je dat kunt doen met wat Ayurveda beschouwt als ’s werelds medicijn nummer één: voedsel (dit omvat ook dranken, kruidengeneesmiddelen, enz.). En met behulp van die eenvoudige wijsheid is het bovengenoemde principe altijd van kracht: hetzelfde trekt hetzelfde aan en ondersteunt hetzelfde. Dit principe, gebaseerd op affiniteit en gelijkenis in termen van kwaliteit en structuur van een voedingsstof, lijkt door de eeuwen heen in veel traditionele natuurlijke geneeswijzen te zijn toegepast.

Voeden van alle weefsels

Het verzorgen van voortplantingsweefsel – of het nu gaat om sperma bij een man of eicellen bij een vrouw – begint dus met het verzorgen van lymfe. Lymfe is vocht in het lymfesysteem en het meer waterige deel van het bloed. Omdat hetzelfde hetzelfde aantrekt – nogmaals: in termen van inherente kwaliteiten en/of structuur, zijn de volgende voedingsmiddelen bijvoorbeeld goed en ondersteunend voor een gezond lymfeweefsel: melk, kokossap en suikerrietsap. Bloed kan worden ondersteund en aangevuld door wijn, rode bietensap of wortelsap, of zelfs door bloedworst. Spierweefsel kan worden gevoed en versterkt door vlees of tarwe te eten (de laatste heeft een vergelijkbare celstructuur, vooral de gluten erin). Gezond vetweefsel wordt ondersteund door (koudgeperste) oliën en boter of ghee.

Botweefsel doet het goed met alles wat calcium en andere mineralen bevat. Zenuwweefsel kan worden versterkt door beenmergsoepen of – dit kan een aangename verrassing zijn – chocolade. En last but not least, voedingsmiddelen die gezond sperma en eicellen ondersteunen zijn melk, amandelen en cashewnoten, ghee, spruiten en – zoals hierboven vermeld – eieren of zelfs dierlijke testikels – in veel culturen beschouwd als een delicatesse en afrodisiacum. Allemaal gebaseerd op het idee dat hetzelfde aantrekt en hetzelfde ondersteunt.

Mannenlichaam, vrouwenlichaam

Volgens de Ayurveda is een mannenlichaam over het algemeen wat warmer en droger en een vrouwenlichaam wat koeler en vochtiger. Je kunt dit uitleggen in termen van de elementen en hun materiële en immateriële functie. Terwijl een mannenlichaam meer gemaakt is voor actie en agressie – dit laatste in positieve zin – is het vrouwenlichaam biologisch meer gericht op ontvankelijkheid en voeden. Het mannelijk lichaam wordt meer beheerst door de elementen vuur en lucht, die actie en beweging bevorderen. Het vrouwelijk lichaam wordt meer beheerst door de elementen water en aarde, die stabiliteit, voeding en liefde bevorderen. Dezelfde kwaliteiten zien we bij sperma – dat beweegt en actief is – en eicellen – die ontvankelijk en stabiel zijn.

In Ayurveda worden voedingsmiddelen etc. ook gekwalificeerd op basis van de elementen en men kan in zeer algemene termen zeggen dat vrouwen voedsel nodig hebben dat een relatief hogere hoeveelheid van de elementen water en aarde bevat, en dat mannen een iets hoger percentage voedsel nodig hebben dat rijk is aan lucht en vuur. Dit is allemaal relatief en ook afhankelijk van ieders individuele constitutie. Bovendien hebben de voortplantingsweefsels in beide geslachten de neiging om een behoorlijke hoeveelheid water en aarde te bevatten, omdat ze bedoeld zijn als bouwstenen voor een nieuwe schepping.

Super verfijnde vloeistof

Maar – zoals eerder gezegd – volgens de Ayurveda is het voortplantingsweefsel niet alleen verantwoordelijk voor de productie van sperma en eicellen; het creëert ook de immuniteit en kracht van het lichaam, de aura en het gevoel van seksuele opwinding. Het doet dit door een superfijne vloeistof – Ojas genaamd – over het hele lichaam en in alle cellen te verspreiden. Zo kunnen alle cellen worden beschouwd als geslachtscellen, die – bij seksuele opwinding – opgewonden raken en de beweging van voortplantende levenskracht naar het genitale gebied sturen, wat resulteert in een orgasme.

Voor speciale ondersteuning van zowel mannelijk als vrouwelijk voortplantingsweefsel heeft de Ayurveda een hele wetenschap van afrodisiaca ontwikkeld, bestaande uit zowel voedingsmiddelen en dranken als medicinale planten en mineralen. Afrodisiaca’ betekent in de Ayurveda meer dan alleen het verhogen van de seksuele opwinding. Ze zijn in de eerste plaats bedoeld om de kwaliteit van het voortplantingsweefsel te verbeteren, om zowel kwantitatief als kwalitatief beter sperma en kwalitatief betere eicellen te produceren, in combinatie met een verhoogde seksuele opwinding, die volgens Ayurveda ook afhankelijk is van een geconcentreerde en liefdevolle mentale en emotionele toestand. Afrodisiaca zijn dus ook gericht op het versterken van de geest en de emoties. Omdat alle weefsels met elkaar en met de geest en emoties verbonden zijn, beginnen afrodisiaca met gezonde voeding die zowel bij de individuele constitutie als bij het geslacht past.

Kruiden voor beter sperma en eicellen

Ter illustratie: In de Ayurveda zijn er twee voedingskruiden die speciaal de mannelijke respectievelijk vrouwelijke voortplantingsweefsels voeden en ondersteunen. Hun namen verraden hun ‘speciale kracht’: voor mannen is dat Ashwagandha (Withania somnifera), het Indiase equivalent van ginseng. De naam betekent “de geur van een paard” en het is enigszins verwarmend van karakter. Voor vrouwen is het Shatavari (Asparagus racemosus), wat “honderd echtgenoten” betekent en een ietwat verkoelend karakter heeft. Beide kruiden zijn tegenwoordig als voedingssupplement verkrijgbaar in veel winkels wereldwijd.

Er zijn nog veel meer waardevolle voedingsmiddelen, kruiden en formules die de Ayurveda aanbeveelt voor beide geslachten om de kwaliteit van het mannelijke en vrouwelijke voortplantingsweefsel te verhogen. Niet alleen om de vruchtbaarheid te verbeteren, maar ook om het genot van zowel de voortplantingsdaad als de menselijke creativiteit in het algemeen te vergroten, als gevolg van stralende gezondheid en levenskracht die uit elke cel in het lichaam naar buiten schijnt.

Tot besluit

Eieren of ander voedsel, geneeskrachtige planten of mineralen: veel dingen kunnen helpen bij het opbouwen en voeden van onze geslachtsspecifieke voortplantingsweefsels, de superfijne essenties van ons lichaam. We worden inderdaad wat we eten, met sperma of eicellen aan het einde van de pijplijn en … vaak aan het begin van een nieuwe pijplijn: onze gezondheid op lange termijn en/of ons nageslacht, onze kinderen. Denk hieraan terwijl je je volgende omelet bakt of je volgende milkshake mixt en doe het met liefde!

Lees meer hier