Ayurveda over gal en gezondheid

Functionele geneeskunde, Ayurveda en TCM over gal en gezondheid

Deze blog gaat over hoe Ayurveda over gal en gezondheid denkt, naar aanleiding van een pas verschenen Engels artikel. Het artikel “Gezonde Gal: Een Geïntegreerde Benadering van Functionele Geneeskunde, Ayurveda en TCM” van Deanna Minich benadrukt de historische en hedendaagse betekenis van gal in de geneeskunde. Het legt de nadruk op de rol van gal in het spijsverteringsproces, de uitscheiding van toxines en de regulering van verschillende metabole processen. Daarnaast worden verschillende kruiden en supplementen besproken die traditioneel worden gebruikt voor het ondersteunen van de galblaas en de galstroom, zoals artisjokbladextract, curcumine en mariadistel. De conclusie benadrukt het belang van een holistische benadering van galgezondheid, met aandacht voor voeding, levensstijl en genetica.

In dit blog-artikel volgen een aantal belangrijke punten van dit artikel, plus een lijst van zowel oosterse als westerse kruiden die bij galproblemen ondersteunend kunnen zijn. Hippocrates en andere Griekse en Romeinse artsen gingen 2000 jaar geleden al uitgebreid in op het bestaan en de functie van gal. De benadering van Hippocrates met betrekking tot gal (cholè) vertoont overeenkomsten met die van Ayurveda (pitta).

Ayurveda over gal en gezondheid

Gal, een integraal onderdeel van zowel spijsvertering als ontgifting, heeft een rijke geschiedenis in de geneeskunde, met wortels die teruggaan tot de oude Grieken en mogelijk nog verder. Deze eeuwenoude kennis blijft relevant in moderne benaderingen zoals functionele geneeskunde, Ayurveda en Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Net zoals de oude artsen het belang van gal erkenden, begrijpen we nu dat het niet alleen helpt bij de spijsvertering van vet, maar ook een rol speelt bij ontgifting en immuunfunctie.

Het verbeteren van de galstroom is cruciaal voor een goede gezondheid. Traditionele kruidenremedies, zoals die in Ayurveda en TCM, richten zich op het bevorderen van een gezonde galstroom. Kruiden zoals artisjok, mariadistel en curcumine hebben bijvoorbeeld eigenschappen die de galproductie en -uitscheiding bevorderen. Deze kruiden zijn al eeuwenlang gebruikt voor lever- en spijsverteringsgezondheid.

Kruiden en dieet voor een gezonde galproductie

Naast kruiden, speelt dieet ook een belangrijke rol bij het ondersteunen van een gezonde galstroom. Het type vet dat wordt geconsumeerd, zoals omega-3-vetzuren, kan bijdragen aan een gezonde galproductie. Bepaalde voedingsmiddelen, zoals artisjok en mariadistel, kunnen ook gunstig zijn voor de galblaas.

Al met al tonen deze benaderingen aan dat het bevorderen van een gezonde galstroom essentieel is voor algehele gezondheid. Door aandacht te besteden aan zowel voeding als kruidensuppletie kunnen we de gezondheid van onze gal ondersteunen. Zo kunnen we bijdragen aan ons welzijn op de lange termijn.

Galgezondheid: een geïntegreerde benadering

Historische achtergrond van gal in de geneeskunde

Gal, een eeuwenoud concept in de geneeskunde, heeft zijn oorsprong in de oude beschavingen. Van de oude Grieken (Hippocrates) tot de moderne tijd blijft de rol van gal in de gezondheid van vitaal belang.

Basis van gal: synthese en functie

Gal wordt geproduceerd door de lever en heeft een complexe samenstelling, inclusief galzuren, bilirubine, enzymen en andere componenten. Het speelt een cruciale rol bij de spijsvertering, ontgifting en immuunfunctie.

Problemen met gal en gerelateerde aandoeningen

Disfunctie in de synthese, afscheiding of stroom van gal kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Daaronder darmkanker, inflammatoire darmziekte en niet-alcoholische leververvetting.

Verbeteren van de galstroom: kruiden en supplementen

Traditionele kruidenremedies uit systemen zoals Ayurveda en TCM, waaronder artisjok, mariadistel en curcumine, kunnen de galproductie en -stroom bevorderen. Dit ter ondersteuning van lever- en spijsverteringsgezondheid.

Dieet en galgezondheid

Het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren, zoals vette vis kan bijdragen aan een gezonde galstroom. Dat geldt ook voor het vermijden van een hoog suikergehalte.

Wetenschappelijk bewijs en onderzoek

Onderzoek toont aan dat bepaalde kruiden, zoals artisjokbladextract en mariadistel, gunstige effecten kunnen hebben op de galproductie en -uitscheiding. Ook helpen zij bij het bevorderen van levergezondheid.

Toekomstige perspectieven en preventie

Door te focussen op een gezond dieet, het gebruik van kruiden en het vermijden van risicofactoren zoals een hoog suikergehalte, kunnen we bijdragen aan een optimale galgezondheid en algehele welzijn op lange termijn.

Dit geïntegreerde benaderingskader benadrukt de multidimensionale aspecten van galgezondheid. En het biedt inzichten in hoe we dit belangrijke aspect van de spijsvertering kunnen ondersteunen en optimaliseren.

Een aantal oosterse en westerse kruiden voor de gal

Een aantal oosterse en westerse kruiden en hun relatie met galgezondheid:

 • Artisjok: Artisjok staat bekend om zijn gunstige effecten op de galblaas en lever. Het bevat verbindingen die de galproductie en -afscheiding stimuleren, waardoor het kan helpen bij het bevorderen van een gezonde galstroom en het verbeteren van de spijsvertering.
 • Mariadistel: Mariadistel staat bekend om zijn leverondersteunende eigenschappen. Het actieve bestanddeel, silymarine, kan helpen bij het beschermen van levercellen tegen schade en ontsteking. Het wordt vaak gebruikt bij de behandeling van leveraandoeningen en kan ook helpen bij het bevorderen van een gezonde galstroom.
 • Curcumine: Curcumine, het actieve bestanddeel in kurkuma, heeft krachtige ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen. Het kan helpen bij het bevorderen van de galstroom door de galblaas te stimuleren en de afscheiding van galzuren te verhogen.
 • Rabarber: Rabarber wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn laxerende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan ook helpen bij het bevorderen van een gezonde galstroom door de galblaas te stimuleren en de spijsvertering te ondersteunen.
 • Aloë vera: Aloë vera staat bekend om zijn kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen bij het bevorderen van een gezonde galstroom door de spijsvertering te ondersteunen en de galblaas te stimuleren.
 • Berberis: Berberis bevat verbindingen zoals berberine die gunstig zijn voor de lever en galblaas. Het kan helpen bij het bevorderen van een gezonde galstroom en het verminderen van ontstekingen in de galwegen.
 • Kliskruid: Kliskruid staat bekend om zijn reinigende eigenschappen en kan helpen bij het bevorderen van een gezonde galstroom door de lever en galblaas te ondersteunen.
 • Kamille: Kamille heeft ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen die gunstig kunnen zijn voor de spijsvertering en galblaasgezondheid. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van een gezonde galstroom.
 • Paardenbloem: Paardenbloem staat bekend om zijn lever-ondersteunende eigenschappen en kan helpen bij het bevorderen van een gezonde galstroom door de lever te ondersteunen en de spijsvertering te verbeteren.
 • Fenegriek: Fenegriek heeft ontstekingsremmende en spijsverteringseigenschappen en kan helpen bij het bevorderen van een gezonde galstroom door de galblaas te stimuleren en de spijsvertering te ondersteunen.
 • Gentiaan: Gentiaan heeft bittere verbindingen die de spijsvertering en galproductie kunnen stimuleren. Het kan helpen bij het bevorderen van een gezonde galstroom en het verbeteren van de spijsvertering.
 • Gember: Gember heeft ontstekingsremmende en spijsverteringseigenschappen en kan helpen bij het bevorderen van een gezonde galstroom door de spijsvertering te ondersteunen en de galblaas te stimuleren.
 • Pepermunt: Pepermunt heeft kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen die gunstig kunnen zijn voor de spijsvertering en galblaasgezondheid. Het kan helpen bij het bevorderen van een gezonde galstroom.
 • Rozemarijn: Rozemarijn heeft antioxidante eigenschappen en kan helpen bij het bevorderen van een gezonde galstroom door de lever en galblaas te ondersteunen.
 • Kurkuma: Kurkuma bevat curcumine, een krachtige ontstekingsremmende stof die de lever en galblaas kan ondersteunen en kan helpen bij het bevorderen van een gezonde galstroom.
 • IJzerhard: IJzerhard heeft ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen die gunstig kunnen zijn voor de spijsvertering en galblaasgezondheid. Het kan helpen bij het bevorderen van een gezonde galstroom.

Deze kruiden kunnen een waardevolle aanvulling zijn op een gezond dieet en levensstijl om de gezondheid van de gal te ondersteunen. Het is echter altijd belangrijk om met een zorgverlener te overleggen voordat u nieuwe kruiden of supplementen aan uw routine toevoegt, vooral als u al gezondheidsproblemen heeft of medicijnen gebruikt.