Lezing over Ayurveda en ondersteuning bij menstruatie

Ayurveda en ondersteuning bij menstruatie 

Liese van Dam, Ayurveda Practitioner en yoga-docent, geeft een lezing over Ayurveda en ondersteuning bij menstruatie. Liese bespreekt in deze workshop hoe je een gebalanceerde menstruatiecyclus kunt bevorderen vanuit ayurvedisch en yoga-therapeutisch perspectief, zowel voor jezelf als voor cliënten. De workshop biedt inzicht in de ayurvedische benadering van de menstruatiecyclus, inclusief richtlijnen voor een gezonde menstruatie en praktische toepassingen zoals buikmassage met marmapunten.

In het middagprogramma wordt ingegaan op milde menstruatieklachten per dosha, de ayurvedische diagnose en behandeling met voeding, leefstijl, kruiden en therapeutische yoga. De workshop biedt concrete tips en handvatten voor directe toepassing in de praktijk. Belangrijk om te weten: diepere oorzaken zoals vleesbomen, endometriose en PCOS worden niet besproken, maar de verworven kennis kan wel ondersteunend zijn bij de behandeling van deze aandoeningen.

Bij Holisan vindt een bijscholingsdag over dit onderwerp plaats, waar we in grote lijnen de volgende tekst voor hebben geschreven:

Ayurveda & Therapeutische Yoga voor ondersteuning bij menstruatie

Liese van Dam, Ayurveda Practitioner en yoga-docent, presenteert in deze lezing hoe je een gebalanceerde menstruatiecyclus kunt bevorderen vanuit ayurvedisch en yoga-therapeutisch perspectief, zowel voor jezelf als voor cliënten. Het thema van deze Holisan workshop is gericht op het inzicht in de menstruatiecyclus vanuit een Ayurvedisch perspectief, waarbij de ayurvedische richtlijnen voor een gezonde menstruatie centraal staan. Deze richtlijnen kunnen preventief worden toegepast om menstruatieklachten te voorkomen, en wanneer reeds klachten aanwezig zijn, kan opvolging ervan de kans op verbetering vergroten.

Belangrijke punten van de workshop:

– Leer de richtlijnen voor een gezonde menstruatie zowel tijdens de menstruatie zelf als gedurende de maand.

– Begrijp de rol van de dosha’s tijdens de menstruatiecyclus en hun betrokkenheid bij milde klachten zoals menstruatiekrampen, diarree, constipatie en hoofdpijn. Ontdek hoe je deze klachten kunt behandelen met voeding, leefstijl, supplementen, eenvoudige yogabewegingen, en welke Ayurvedische oliën hierbij behulpzaam zijn.

– Aandacht voor de toepassing en contra-indicaties van yoni swedana (een stoombad voor het perineum, vagina en baarmoeder) en de kruiden die hierbij kunnen ondersteunen.

– Leer een zelfmassage met marmapunten van de buik, uitgevoerd over de kleding.

– De workshop biedt praktische handvatten waarmee je direct aan de slag kunt om je cliënten optimaal te ondersteunen.

Mogelijkheid tot het stellen van vragen:

Op de dag zelf bestaat de mogelijkheid om, indien de tijd het toelaat, vragen te stellen over cases uit je eigen praktijk. Het is belangrijk dat deze vragen een directe relatie hebben tot het onderwerp van de dag en goed voorbereid en gericht zijn. Liese geeft geen vervangend advies voor specifieke cases, maar zal trachten de denklijn voor de te volgen behandeling helderder te maken.

Belangrijk om te weten:

De workshop behandelt niet de diepere behandeling van aandoeningen zoals vleesbomen, endometriose, PCOS, of andere menstruatieklachten met een diepere oorzaak. Desalniettemin kan de opgedane kennis tijdens de workshop ondersteunend zijn bij de behandeling van vrouwen met deze aandoeningen, naast specifieke behandelingen met voeding, kruiden, en andere therapieën.

Programma voor de workshop-dag:

Ochtendprogramma:

– Introductie van de ayurvedische benadering van de menstruatiecyclus.

– Basisprincipes van ayurveda.

– Vergelijking van menstruatie vanuit westers en Ayurvedisch perspectief.

– Richtlijnen voor een gebalanceerde en pijnvrije menstruatie.

– Instructie voor buikmassage met marmapunten, uitgevoerd over de kleding.

Middagprogramma:

– Overzicht van milde menstruatieklachten per dosha.

– De Ayurvedische diagnose van milde menstruatieklachten.

– De Ayurvedische behandeling van milde menstruatieklachten met behulp van voeding, leefstijl, kruiden en therapeutische yoga.

– Toepassing van eenvoudige therapeutische yoga-oefeningen voor een gebalanceerde menstruatie.

Ayurveda & een gebalanceerde menstruatie cyclus:

Deze workshop biedt inzicht in wat vanuit ayurvedisch perspectief een gebalanceerde menstruatiecyclus inhoudt. Naast preventie van menstruatieklachten leer je de behandeling van specifieke klachten zoals pijnlijke menstruatie, afwijkende bloedingen, onregelmatige cyclus en mentaal-emotionele schommelingen. Er wordt ingegaan op welke doshas betrokken zijn bij deze problemen en hoe je ze kunt behandelen met voeding, leefstijl, supplementen, oliën en ayurvedische behandelingen. De workshop biedt tevens praktische yoga-toepassingen (therapeutische yoga) om een evenwichtige menstruatie te ondersteunen. Tijdens de workshop worden veel praktische handvatten aangereikt waarmee je direct aan de slag kunt om je cliënten optimaal te ondersteunen.

Wat neem je mee naar huis uit deze lezing over Ayurveda en ondersteuning bij menstruatie:

Je vertrekt met praktische tips over ayurveda en therapeutische yoga om een gezonde menstruatiecyclus te bevorderen. Daarnaast verwerf je kennis over effectieve remedies en ontvang je gedegen tips en aanwijzingen voor de inzet daarvan in je praktijk. De workshop biedt:

– Inzicht in de rode lijnen en praktische handvatten voor effectieve behandelingen en remedies.

– Een duidelijke en compacte lijst van tips en richtlijnen met betrekking tot voeding en dieet, ter ondersteuning of herstel van een verstoorde menstruatiecyclus.

– Een heldere en beknopte lijst van massage-, yoga- en andere gerelateerde praktijken.

– Hetzelfde geldt voor een aantal remedies en preparaten.

– Inzicht in wanneer je deze (preventief) voor gezondheid kunt inzetten, en wanneer je rekening moet houden met een reeds bestaande problematische/pathologische situatie, inclusief doorverwijzing.

Meer informatie en aanmelding:

https://lezingen.holisan.nl/lezing/menstruatiecyclus-ondersteunen-met-ayurveda-en-therapeutische-yoga/