Lezing “Menopause: Ayurvedic view and Management”

Een van onze docenten, Vd. Alaknanda Rao, geeft ook lezingen op HBO niveau accreditatie. Kijk op de volgende site, met daar de aankondiging van een aanbevolen lezing op zaterdag 25 juni a.s.:

Aanbevolen lezing (25 juni) met EC’s op HBO -niveau, stevige korting voor Delight Academy | Ayurveda studenten, door Vd. Alaknanda Rao.

Lezing komt met pakket aan leesmateriaal, video- en podcast-verwijzingen. Echt heel erg de moeite waard, meld je aan via Holisan, zie bovenstaande link.

Menopauze: Ayurvedische visie en behandeling

Vd. Alaknanda Rao over deze lezing/dag:

“In Nederland zijn naar schatting 1,5 miljoen vrouwen in de menopauze. De menopauze is geen ziekte, maar een natuurlijk proces, dat een normaal onderdeel van het leven van een vrouw is. 

En toch hebben negen op de tien vrouwen allerlei klachten in de menopauze. 

De juiste begeleiding en het juiste regime/de juiste routine in elk interval van het ‘hormoon-verhaal’ waar iedere vrouw doorheen gaat, helpen bij een gemakkelijke overgang van de vrouw naar de menopauze. Een psychologische en fysiologische voorbereiding op de menopauze zal de juiste toon zetten voor het leven van de vrouw na de menopauze. 

Stressvolle levens, complexiteit en verantwoordelijkheden brengen bepaalde uitdagingen met zich mee, en sommige vrouwen zullen nog steeds symptomen hebben – ook wanneer voobereiding en begeleiding goed zijn. Soms zijn die symptomen klein en vervelend, maar soms kunnen ze vrij ernstig zijn en dan noemen we het een ‘menopauze-syndroom’.  

We zullen proberen de menopauze te begrijpen aan de hand van de volgende unieke aspecten:

  • De fases van de menopauze 
  • Verscheidenheid van symptomen volgens Prakriti 
  • Preventieve maatregelen voor een symptoom-loze menopauze
  • Zorg voor lichaam, geest en ziel
  • Effectieve behandelingen met dieet, levensstijl, kruidenremedies, oliën en speciale massages
  • Panchakarma en menopauze
  • Rasayan behandelingen, Vajikaran behandelingen, Ojas opbouw

Ik had het geluk opgeleid te worden door Ayurvedische artsen die alleen voor vrouwen werken, namelijk een paar goede ayurvedische gynaecologen. En daarna heb ik ongeveer 30 jaar klinische ervaring verzameld met het werken met menopauze gerelateerde symptomen. 

De klinische ervaring heeft mij heel duidelijk gemaakt dat Ayurveda kan komen met niet-hormonale, niet-invasieve, lichaamsvriendelijke en zeer effectieve oplossingen voor de menopauze. 

In deze interactieve workshop wil ik verschillende onderwerpen met betrekking tot het onderwerp bespreken, zoals dieet, kruiden, oliën, levensstijl, enz. En ook zal ik enkele tips en home remedies delen, inclusief het waarom ervan. Er zullen ook enkele casussen besproken worden.

Al met al kunt u een informatieve dag verwachten, vol direct bruikbare kennis.”