Cursus Ayurvedische Voeding (inclusief kookdagen)

Deze cursus is voor iedereen die wil weten wat ayurvedische voeding in het moderne Westerse leven kan betekenen. Op grond van de basisprincipes van de klassieke ayurvedische voeding wordt deze oude kennis gedurende deze cursus vertaald naar wat hier en nu bruikbaar is in het moderne Westen, met haar eigen voedsel- en voedingsproblematieken. Een uniek kenmerk van deze cursus is, dat het de warwinkel van de moderne voedingsideeën en de vele moeilijke aspecten daarvan, benadert vanuit een modern ayurvedisch gezichtspunt. Het doel van de opleiding is een diepte-training te bieden in de ayurvedische voedingsleer.

Wanneer dit de eerste cursus is op het gebied van Ayurveda, adviseren we de studenten die hiermee willen gaan werken, dringend de studie Ayurveda met meer opleidingen voort te zetten, alvorens te beginnen met beroepsmatige voedingsadviezen. Wel is de opleiding dan voldoende om adviezen te geven aan vrienden of familie in de privé sfeer.

Onderwerpen:

  • Basisprincipes ayurvedische voeding
  • Ayurvedische versus moderne voedingsleer
  • Metabolisme van Vata, Pitta en Kapha
  • De 6 smaken en ayurvedische farmacologie
  • Juiste voedingscombinaties
  • Individuele diëten 
  • Voedingscategorieën
  • Voedingsuggesties bij specifieke aandoeningen

Inhoud van de cursus

Voeding vormt de basis van Ayurveda, zowel wat betreft een gezonde leefstijl en voorkomen van ziekten, als wat betreft het genezen van bepaalde aandoeningen en ziekten. In de cursus zal de klassieke voedingsleer van Ayurveda op een moderne en in het westen toepasbare manier benaderd en verklaard worden. Aan de orde komen voedingsleer, voedingscategorieën, en praktische toepassingsvoorbeelden.

Doel van de cursus

Het doel van deze cursus is de deelnemers op intensieve wijze in contact te brengen met zowel een aantal klassiek ayurvedische voedingsleerprincipes alsmede met de mogelijke moderne interpretaties en toepassingen daarvan. Nadruk ligt op het uiteindelijk zelf kunnen samenstellen van een juist voedingspatroon of dieet, voor zichzelf alsmede voor cliënten. Enige aandacht zal ook gaan naar het zelf kunnen bereiden van gezonde ayurvedische maaltijden (Indiaas en/of westers).

Taal

De cursus wordt in het Nederlands gegeven. Het cursusmateriaal is in de Engelse taal. Aangezien ook veel ander aanbevolen studiemateriaal in het Engels is, zullen we af en toe ook tijdens de lessen op het gebruik van de Engelse taal aangewezen zijn.

Wanneer

Zodar er weer data bekend zijn, wat betreft het van start gaan van deze cursus en de lesgevende docenten, kunt u dat hieronder vinden:

Start cursus en cursusdata:

https://ayurvedanetherlands.com/ayurvedic-nutrition-course-workshop-liese-van-dam/